Hvor kjøper nordmenn kondomer?

Hvor kjøper nordmenn kondomer?

Et spørsmål om tid.

Kondomet er det mest populære prevensjonsmidlet i verden. Hvert eneste år selges 35 milliarder kondomer, og tallet er forventet å vokse ca. 9% årlig.

Det er flere ting som gjør kondomet attraktivt. Det er lett tilgjengelig overalt, relativt billig, og det kreves ingen legetime eller resept for å få tak i det. Kondomer tar heller ikke mye plass, noe som gjør det enkelt å ta med seg. De holder seg også relativt lenge - som regel opp mot 5 år. Det gjør med andre ord ingenting å ha noen kondomer liggende, da det ikke er noen hast med å få dra nytte av dem.

Men, muligens det viktigste av alt, kondomet er det eneste prevensjonsmidlet som beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner (STIs). Studier viser at kondomet har en 98% beskyttelsesgrad mot klamydia og gonoré.

Hvor kan jeg få ta i kondomer i Norge?

Det er heldigvis enkelt å få tak i kondomer i Norge. De er mer eller mindre overalt. Her er en rask oversikt:

Gratiskondomer

Dersom du prøver å spare litt penger på sengegymnastikken har vi gode nyheter til deg. Du bor nemlig i et land hvor du kan skaffe deg kondomer gratis, og det ganske enkelt!

Helsestasjon for unge: Om du er ung (under 20 år) og det er en helsestasjon for unge i nærheten, så kan du enkelt og greit ta en tur innom og raske med deg noen gratiskondomer. De fleste helsestasjonene har også mange andre gode tjenester, og tilbyr ofte hjelp med andre prevensjonsmidler dersom det er ønskelig. Du kan også som regel teste deg for kjønnssykdommer på helsestasjonene. Kort fortalt, helsestasjonene for ungdom har det meste, gitt at du er ungdom.

Bestill gratis kondomer på nett: Du kan bestille opp til 15 kondomer enkelt på gratiskondomer.no. Du vil motta kondomene i en nøytral pakke i postkassen din noen dager senere (av og til tar det opp til en uke). Dette alternativet fungerer muligens litt dårlig dersom det haster med å få tak i et kondom. Utvalget er også noe begrenset, men de har faktisk kondomer med jordbærsmak, for de som måtte ønske det. Gratiskondomer.no er et tilbud for alle, og er dermed ikke aldersbegrenset.

Kjøp kondomer i butikken

Matbutikker: Gå innom en vanlig matbutikk, som f.eks. Coop eller Rema. Kondomene er som regel plassert nærme kassene. Utvalget er ofte begrenset, så det er ikke alltid så enkelt å få øye på dem med en gang.

Sexleketøybutikker/online: Dersom du ønsker bedre utvalg så kan du stikke innom en av Kondomeriet sine butikker. De har flere fysiske butikker, samt muligheten for å handle online og få kondomene sendt hjem til deg. Om du foretrekker å handle online så er det flere muligheter, som f.eks. nytelse.no. Den eneste nedsiden er at man som regel må betale for frakt. Dersom man kun kjøper en liten pakke kondomer så kan fraktkostnaden virke noe høy. Kanskje det er en god anledning til å utfordre seg selv litt med et nytt leketøy også?

Apotek: De fleste apoteker, som Apotek1 og Vitusapotek, har kondomer. Igjen, utvalget er ofte ikke det beste, men de har som regel noen pakker liggende. Merk at det også her kan være litt vanskelig å finne kondomene. Men i motsetning til matvarebutikkene hvor kondomene ofte er plassert nærme kassen, så kan apotekene finne på å plassere kondomene helt bakerst i et hjørne. Vær derfor forberedt på å lete litt, med mindre du spør noen som jobber der.

Kiosker og bensinstasjoner: Kiosker, som Narvesen og 7-Eleven, er ofte det eneste alternativet man har dersom man trenger kondomer raskt på kveldstid. Som det meste annet i kiosker så er det litt dyrere enn vanlig og redusert utvalg. Men når man virkelig trenger dongen en sen sommerkveld så er de fleste villige til å betale det meste. =)

Utleveringstjenester: Om du trenger kondomer UMIDDELBART så er nok tjenestene til f.eks. Wolt eller Kavall ditt sikreste “bet”. Du skal i prinsippet få kondomene levert på døren on-demand i ekspressfart. Minuttene det tar kan nok fort føles som timer dersom kondomet er det eneste som mangler for en komplett aften. 

Benytter nordmenn seg av gratis kondomer?

Vi nordmenn har enkel tilgang på gratis kondomer, og behøver ikke bruke mer enn noen minutter online for å legge inn en bestilling. Men benytter vi oss av det? I vår spørreundersøkelse så svarte 21% av nordmenn at de har vært innom en helsestasjon i løpet av det siste året for å plukke opp kondomer, og en av tre (34%) sier de har bestilt online.

Ikke uventet så er disse tjenestene mest populært blant yngre i aldersgruppen 18-24 år. Kanskje mer overaskende er at det er langt mer populært blant kvinner enn menn i denne aldersgruppen. 52% av kvinnene benyttet seg av tjenestene, mot kun 34% av mennene.

Uansett, Nordmenn benytter seg helt greit av tilbudet sammenlignet mot andre land som har lignende ordninger. Mye av grunnen er nok enkelheten av å få det tilsendt hjem. Norge er ett av et fåtall land i verden som tilbyr det.

Hvorfor betale for kondomer?

Siden man kan få kondomer gratis i Norge, hvorfor velger da så mange å kjøpe istedenfor? Det er godt spørsmål, men vi tror det er mange grunner til det.

For det første så kan det ta opptil en uke å få gratiskondomene levert på døra.

For det andre så er det begrenset med valgmuligheter. Har man f.eks. lateksallergi, så må man finne et annet sted. Alle kondomene man kan få levert fra gratiskondomer.no er laget av lateks.

For det tredje så har de aller fleste gratiskondomer silikonbasert glidemiddel. Det funker fint for de fleste, men silikonbasert glidemiddel kan gi økt risiko for soppinfeksjoner og urinveisinfeksjoner. Ønsker man f.eks. vannbasert glidemiddel istedenfor så er dette noe man som regel må betale for.

For det fjerde så inneholder gratis kondomer ofte et melkeprotein som heter kasein. Dette gjør at kondomet ikke er vegansk. Mange ønsker aktivt å kun bruke veganske kondomer, og er derfor villige til å betale for det.

Sist, men ikke minst, gratiskondomer ser billige ut. Det er ikke så rart, i og med at de er gratis, men det ser ikke særlig bra ut. De ser ofte forbløffende like ut de kondomene som ble levert ut i russetiden (mulig det er de samme?) for mange år siden.

For å konkludere, gratis kondomer kan være supert, spesielt om man ønsker å spare penger. Men dersom man ønsker noe litt utenom det vanlige så må man betale litt for det. Kondomer er uansett ikke særlig dyrt. Alt fra 40-50 kr pakken til 150-200 kr pakken for det dyreste. Tross alt så betaler man for en opplevelse som forhåpentligvis er verdt pengene, og litt til. Det koster fort noen tusenlapper med en middag for to i Norge, så noen hundrelapper ekstra for å sørge for en forhåpentligvis suksessfull tango i senga til kvelds er som regel verdt det.

Blir kondomer som oftest kjøpt online?

Til tross for at internetthandel stadig blir mer populært så er fortsatt dagligvarebutikker den mest populære måten å kjøpe kondomer på i Norge. I vår spørreundersøkelse så svarte nesten halvparten (46%) at de fortsatt kjøper kondomer på den «gammeldagse» måten i fysiske butikker.

Noen av oss er spontane og ender ofte opp med å måtte kjøpe kondomer i en fart når behovet plutselig melder seg. Andre er derimot flinkere til å planlegge, hvor det å vente to-tre dager på å få kondomer levert i postkassen ikke er noe problem. I dag kjøper 1 av 5 nordmenn (22%) kondomer online fra ulike nettsider. Dette tallet er forventet at fortsetter å vokse de neste årene.

Det mest negative ved å kjøpe online har i lang tid vært ventetiden på en til tre dager. Selv det å vente ett døgn er altfor lenge dersom man trenger kondomet umiddelbart. Dette vil trolig endre seg nå som on-demand (15-30 min) leveringstjenester stadig blir mer populært. Det blir ikke særlig mer praktisk enn å bestille en pakke kondomer online på mobiltelefonen og få det levert der du er 15 minutter senere.

Kjøper menn og kvinner kondomer på samme måte?

Vi oppdaget noen interessante forskjeller når vi sammenlignet hva menn og kvinner svarte angående kondomkjøp i spørreundersøkelsen vår

Det er for eksempel 20% mer sannsynlig at en kvinne kjøper kondomer i dagligvarebutikk eller online enn menn. Kvinner benytter seg også i større grad av gratiskondomer (enten via helsestasjon eller gratiskondomer.no), også her 20% mer enn menn.

Menn derimot er langt hyppigere brukere av kiosker. Faktisk så er det ca. tre ganger mer sannsynlig at menn (19%) kjøper der enn kvinner (7%). Videre så benytter menn (14%) seg av apotek oftere enn kvinner (1%).

At menn oftere er innom kiosker for å kjøpe kondomer er ikke så veldig overaskende. Den stereotypiske mannen er litt mer spontan og dårligere til å planlegge enn den stereotypiske kvinnen. Det at kvinner hyppigere bestiller online bygger oppunder dette i og med at det gjerne krever litt planlegging (2-3 dager leveranse).

Menn som stikker innom kioskene trenger mest sannsynlig kondomene mer eller mindre umiddelbart. Kioskene er generelt dyrere og har dårligere utvalg, men er til gjengjeld ofte åpne når det trengs. Typisk for en «krise»-situasjon en sen fredagskveld hvor man plutselig trenger kondom brennfort!