Kondomer 101: En innføring

Kondomer 101: En innføring

Back to basics.
Covid-19, intimitet og kontakt Leser Kondomer 101: En innføring 3 minutter Neste Kroppens erogene soner

Kondomet, som et konsept, er ikke så komplisert. Dog skader det sjelden med en oppfriskning på det grunnleggende rundt kondomer og hvordan man benytter de.

Hva er et kondom?

Et kondom er et prevensjonsmiddel og regnes som et medisinsk utstyr. Det brukes under samleie for å redusere sannsynligheten for graviditet og overføring av seksuelt overførbare infeksjoner (SOI). Kondomet fungerer ved å skape en barriere mellom partnerne som forhindrer sæd og andre kroppsvæsker i å komme i kontakt.

Som påvist av laboratorietester betyr dette at kondomer i hovedsak er ugjennomtrengelige og at partikler på størrelse med SOI-patogener som HIV/AIDS, klamydia, gonoré, syfilis og lignende sykdommer, ikke kan passere gjennom materialet kondomet er laget av.

Verdens Helseorganisasjon anslår at det er om lag 374 millioner nye SOI-tilfeller hvert år, hvilket kan leses som litt over én million nye tilfeller hver dag! Med denne statistikken i bakhodet er det viktig å forstå hvordan kondomet fremmer bedre seksuell helse. Som eneste prevensjonsmiddel som beskytter mot SOI er det avgjørende i kampen mot disse sykdommene.

Hvilke typer kondomer finnes?

Vi skiller vanligvis mellom to typer kondomer: mannlige og kvinnelige kondomer (femidom).

Hovedforskjellen er at mannlige kondomer bæres eksternt på en erigert penis mens kvinnelige kondomer settes inn i skjeden.

Videre er mannlige kondomer langt mer vanlig og hyppig brukt på grunn av prisnivå, tilgjengelighet og brukervennlighet. Mannlige kondomer kommer også i en rekke størrelser, former, farger og smaker for å imøtekomme ulike preferanser. 

Hva er kondomer laget av?
Kondomer er oftest laget av lateks utvunnet fra gummitrær, noe som også er grunnen til at det av mange refereres til som "gummi". Mer enn 95% av kondomer som produseres er laget av lateks.

 

Når det er sagt er det også mange lateksfrie alternativer på markedet. Disse kan både være laget av animalske eller syntestiske materialer som polyisopren, polyuretan, AT-10 eller nitril. Det er viktig å bemerke at kondomer laget av animalske ingredienser som lammeskinn beskytter mot graviditet, men er ikke effektive i å forebygge kjønnssykdommer.

Det er også viktig å huske at mange er allergiske mot lateks. Videre er det også mulig å utvikle sensitivitet mot lateks ved langvarig eksponering.

Er kondomer populært?

Når det gjelder bruk er kondomer det desidert hyppigst brukte prevensjonsmiddelet globalt med mer enn 35 milliarder solgte kondomer i 2020. Kondomer er relativt billige og lett tilgjengelige, noe som kan forklare det høye volumet. Man trenger heller ikke resept for å kjøpte kondomer og det er til og med gratis i Norge dersom du ønsker det.

Hvor effektive er kondomer?

Ved riktig bruk har mannlige kondomer en effektivitet på 98% mens kvinnelige kondomer har en effektivitet på 95%. Dog er det mange elementer som kan øke sannsynligheten for at kondomet sklir av eller sprekker. I ulike studier meldte mellom 0,8 og 40,7 prosent av deltagerne at de har opplevd at et kondom sprekker, ofte grunnet feil oppbevaring eller åpning. Videre meldte 13,1 prosent og 19,3 prosent at de har opplevd at kondomet sklir av. Hos mellom 0,4 og 6,5 prosent ble det også rapportert om at kondomet lekker. Nicht geil.