Kondomets historie. Kort fortalt.

Kondomets historie. Kort fortalt.

Fra dyreskinn til lin - kondomet er et tidløst konsept.
Leser Kondomets historie. Kort fortalt. 2 minutter Neste Synes nordmenn at kondomer er flaut?

Visste du at latekskondomet ble funnet opp på 1920-tallet? Konseptet kondom, derimot, er et eldgammelt konsept, og forteller en imponerende historie i menneskets kreativitet. I denne posten ser vi nærmere på kondomets historie.

11.000-12.000 f.kr.

Det tidligste tegnet på kondombruk finnes i en hule i Combarelles i Frankrike. Bildet viser noe som mest sannsynlig er dyreskinn eller -tarmer. Dog strides de lærde om det faktisk er et kondom på mannen som ble foreviget. Bildet kan ses her.

3.000 f.kr.

Skriftlige kilder viser at Kong Minos av Kreta og hans kone benyttet seg av Geiteblærer under akten. Dette skal visstnok ikke ha vært for å forhindre graviditet eller veneriske sykdommer, men heller for å hindre spredning av kongens påståtte dødelige kjønnsceller.

1.000 e.kr.

I oldtidens Egypt ble lin tatt i bruk for prevensjon. Nok en gang var det ikke graviditet eller kjønnssykdommer som var bekymringen, men beskyttelse mot insektbitt. I Japan, derimot, skal de visstnok ha brukt skjoldet til skilpadder som prevensjon.

1.400-tallet.

Japanerne - som ikke var forut sin tid - begynner å bruke dyrehorn i tillegg til skilpadde-skjold.

1.500-tallet.

Syfilis herjet i Europa og Asia på dette tidspunktet. Den italienske anatomen Gabrielle Fallopius foreslo å bruke lin bløtlagt i kjemikalier rundt penis for å hindre den dødelige sykdommen i å spre seg.

1.800-tallet.

I 1839 oppdaget Charles Goodyear fordelene ved å vulkanisere gummi. Dette gjennombruddet førte til utviklingen av de første gummi-kondomene i 1855. Kondomene var fortsatt i tykkeste laget (tilsvarende tykkelsen på slangen i et sykkelhjul), men langt mer effektive som prevensjonsmiddel enn tidligere metoder.

1.900-tallet

Julius Fromm er først ute i 1912 med å dyppe kondomformer inn i et flytende bad av gummi, og revolusjonerte dermed produksjonsprosessen. Noen år senere er Fromm førstemann til å også sette opp en salgsautomat med kondomer. 

Latekskondomet som vi kjenner det i dag ble videre funnet opp i 1920 av Frederick Kilian, og kondomet har i dag blitt langt mer tilgjengelig og effektivt grunnet lavere produksjonskostnader og materialets relative fordeler. Det første kondomet med glidemiddel ble produsert i 1957.