Synes nordmenn at kondomer er flaut?

Synes nordmenn at kondomer er flaut?

Dealbreaker eller icebreaker?
Hva er kondomforlegenhet?

Som navnet tilsier, kondomforlegenhet, eller condom embarrassment på engelsk, er tilstanden mange opplever når det er snakk om å kjøpe, bruke eller snakke om kondomer.

Kondomforlegenhet er ganske vanlig i store deler av verden og er overraskende nok ikke begrenset til tenåringer eller unge voksen. Faktisk viser studier at det påvirker hele befolkningen, uavhengig av alder og kjønn. For eksempel, når man kjøper kondomer kan det ofte føles som om man viser hele verden hva planene for kvelden er. Forståelig nok kan dette skape litt angst for noen. Wikihow har faktisk en egen guide, som følge av populær etterspørsel.

Er kondomforlegenhet normalt?

Mange globale studier har blitt gjennomført på tvers av aldersgrupper, kjønn, og land som måler forskjellige former for kondomforlegenhet. Tallene tilsier at rundt halvparten av verdens befolkning - mellom 50 og 60% - har sagt at de opplever en form for forlegenhet relatert til å kjøpe, bruke, foreslå, eller bare diskutere kondom.

Hva kan man gjøre med det?

De åpenbare grunnene til at det er vanlig er at vi ikke ønsker å bli dømt av andre eller havne i ukomfortable sosiale situasjoner. Det hjelper lite at det tross alt er en ansvarlig handling å kjøpe og bruke kondomer.

Man kan heldigvis langt på vei overkomme kondomforlegenhet ved hjelp av forskjellige strategier (det de på engelsk kaller for coping strategies.) Det høres kanskje overdrevent ut, men det er ikke mer komplisert enn at man rett og slett legger til rette for å ikke havne i pinlige situasjoner.

For eksempel, hvis du syns det er flaut å kjøpe kondomer på matbutikken eller apotek, ta isteden å kjøp kondomene på nettet og få de levert hjem på døren.

Dersom du er redd for å ødelegge det spontane øyeblikket med partneren din så kan en enkel løsning være å ta opp temaet og snakke om det før man starter. Sjansen er stor for at partneren din faktisk setter pris på at du tar det opp på forhånd.

Hvordan står det til med kondomforlegenhet i Norge?

Vi var veldig nysgjerrige på nordmenn og kondomforlegenhet og bestemte oss derfor for å gjennomføre vår egen studie på det.

På nasjonalt nivå viser det seg at nordmenn syns det er langt mindre flaut enn resten av verden når det kommer til å bruke og foreslå kondombruk. Kun 26% av menn og 21% av kvinner sa at de føler på kondomforlegenhet i disse situasjonene.

Dette tilsvarer rundt 1 av 5 nordmenn, noe som er langt under gjennomsnittet i verden. En av grunnene til at mange nordmenn ikke syns det er flaut å foreslå eller bruke kondom kan ha sammenheng med nordmenns relativt liberale syn på sex. Når det er sagt så er det fortsatt relativt vanlig med kondomforlegenhet selv i Norge.

I likhet med resten av verden så var det heller ikke i Norge noen vesentlig forskjell i kondomforlegenhet mellom ulike aldersgrupper og kjønn. For eksempel, norske menn i aldersgruppen 45-54 (23%) svarte nesten identisk det samme som kvinner i aldersgruppen 18-24 (26%).

Er de forskjeller mellom øst og vest, og nord og sør i Norge?

Til tross for at nordmenn generelt har mindre kondomforlegenhet enn resten av verden så fant vi interessante forskjeller mellom ulike landsdeler. Spesielt tre landsdeler scorer høyere enn resten av landet på kondomforlegenhet i vår undersøkelse. Tredjeplass går til Vestlandet med 24%, og Viken tar sølv med 26%. Øverst på toppen står imidlertid Innlandet som den soleklare vinneren med hele 48%.